Werk jij met je onderneming aan een innovatief project, en kun je hier wel wat kapitaal voor gebruiken? Dan is het innovatiekrediet misschien wel iets voor jou. Ontdek hoe het werkt en wanneer je in aanmerking komt.
Om ondernemerschap te stimuleren, heeft de Nederlandse overheid verschillende subsidies en regelingen in het leven geroepen. Het innovatiekrediet is hier een bekend voorbeeld van. Je kunt hiermee als kleine onderneming 45% van de ontwikkelingskosten van je project financieren. Heb je een middelgrote onderneming? Dan ligt dat percentage op 35%. Grote ondernemingen kunnen 25% financieren met het innovatiekrediet. Houd er rekening mee dat je project minimaal € 150.000 moet kosten.
Let op: als je samenwerkt met een andere onderneming, kun je wel 50% van je project financieren met het innovatiekrediet.
Wie komt in aanmerking voor het innovatiekrediet?
Als je een innovatiekrediet wilt aanvragen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je project een positieve bijdrage leveren aan de Nederlandse economie, moet het een groot marktvoordeel hebben en technisch innovatief en uitdagend zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je project aantoonbaar voldoende haalbaar is, en dat jouw aanpak eventuele risico’s verkleint.
Daarnaast is het de bedoeling dat je project binnen vijf jaar klaar is voor de markt, en dat je project na de toekenning van het krediet helemaal gefinancierd is. Voorbeelden van innovatieve projecten zijn:
- Een nieuwe machine die veel sneller werkt dan de voorlopers.
- Medicijnen die een levensbedreigende ziekte kunnen genezen.
- Een technisch product waar kunstmatige intelligentie in wordt gebruikt.
Twijfel je of jouw project geschikt is? Dan kun je eerst een quickscan invullen. Je krijgt dan advies of het aanvragen van een innovatiekrediet loont.
Hoe vraag ik het innovatiekrediet aan?
De aanvraag van het innovatiekrediet verloopt via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Voordat je de dit doet, is het belangrijk om eerst de mkb-toets te doen, waarmee je kunt aantonen tot welke categorie je behoort (klein, middelgroot of groot bedrijf). Op de website van de RVO vind je vervolgens een aanvraagformulier dat je per post moet opsturen. Hier geef je onder andere aan hoeveel geld je precies nodig hebt. Als bijlagen stuur je ook je businessplan, projectplan en de uitkomst van de mkb-toets mee.
Toch meer financiering nodig?
Het innovatiekrediet kan een mooie basis zijn om je plannen te financieren. Toch kan het zijn dat je uiteindelijk meer geld nodig hebt. Bijvoorbeeld om de juiste mensen aan te nemen, een geschikt bedrijfspand te huren of nieuwe machines te kopen. In dat geval kom je misschien wel in aanmerking voor zakelijke financiering bij Floryn. Je hebt alleen een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en zes maanden aan bankafschriften nodig. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn? Binnen twee minuten heb je online een indicatie van wat je kunt lenen. Vervolgens krijg je binnen 24 uur uitsluitsel, zodat je snel aan de slag kunt.