Beëindigen van corona steunpakketten: wat betekent dit voor jou?

kijkend-naar-scherm-banner-03

De economie begint weer te draaien, de maatregelen nemen af en de werkloosheid is laag. Met deze ontwikkelingen in het vizier heeft de overheid dan ook besloten de meeste corona steunpakketten te beëindigen per 1 oktober 2021. Welke gevolgen heeft dit voor jou als ondernemer? En wat als je straks financiering nodig hebt om door te kunnen groeien? 

De economie herpakt zich

Zoals eerder gezegd begint de economie weer op gang te komen, sterker nog, volgens de Rijksoverheid draait hij alweer volop! Het Centraal Planbureau gaat uit van een groei van 3,8% in 2021 en 3,2% in 2022. Om deze reden wordt dan ook de steun vanuit de overheid beëindigd waardoor de meeste steunpakketten eindigen in Q3-2021. Doorgaan met deze steun zou namelijk het economisch herstel in de weg zitten. 

Financiële regelingen die beëindigd worden

Onderstaand de maatregelen die per 1 oktober 2021 beëindigd worden door de overheid:

  • Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW)
  • Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)
  • Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)
  • Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)
  • Overige belastingmaatregelen, zoals belastinguitstel


Terugkeer van financiële ondersteuning

Naast dat er maatregelen worden afgeschaft, zien we ook een terugkeer van maatregelen die we voor de pandemie al kende. Zo kunnen ondernemers die financiële ondersteuning nodig hebben vanaf 1 oktober weer een beroep doen op de reguliere bijstand voor zelfstandigen (het Bbz). Daarnaast zien we ook een terugkeer van de Werktijdverkorting (WTV). Deze was vanwege de invoer van de NOW buiten werking gesteld, maar na het beëindigen van deze regeling keert de WTV per 1 oktober weer terug. De WTV is niet bedoeld voor Corona-gerelateerde omstandigheden, het moet gaan om kortdurende buitengewone omstandigheden.

Beroep doen op een aanvullend sociaal pakket

Zit je door afschaffing van de maatregelen in onzekerheid als gevolg van de coronacrisis? Dan heb je de mogelijkheid om beroep te doen op een aanvullend sociaal pakket om extra perspectief te bieden. Gemeenten, UWV en regionale mobiliteitsteams helpen bij het zoeken van nieuw werk, nieuwe bedrijfsactiviteiten en een inkomen. Door het aanbieden van deze intensieve begeleiding wil de overheid mensen, met onder andere een bijstandsuitkering of WW-uitkering en mensen voor wie het ontslag dreigt, helpen aan werk. 

Dit zijn de doorlopende maatregelen

Uiteraard zijn er ook nog maatregelen die doorlopen tot 31 december 2021. Dit gaat om Coronafinancieringsregelingen KKC, Qredits, BMKB-C en GO-C. Ook blijft de Subsidieregeling evenementen overeind en enkele belastingmaatregelen zoals de onbelaste reiskostenvergoeding en de betaalpauze voor hypotheken. 

Wat betekent dit voor jou?

We begrijpen als geen ander dat het schakelen is. Welk perspectief heeft jouw onderneming en zijn er nog mogelijkheden om te groeien? Om in deze periode voldoende liquiditeit te hebben voor groei en innovatie, kun je ervoor kiezen om een zakelijk krediet aan te vragen. Dat kan al binnen twee minuten met onze online tool. Binnen 24 uur ontvang je een persoonlijk aanbod, na akkoord kun je flexibel geld opnemen wanneer jij dat wilt. Uiteraard staan onze specialisten ook voor je klaar om de opties samen met jou te bekijken. Zo vinden we een financiering die het beste past bij jouw onderneming en ambities. Wil jij weten hoe je er voor staat en meer inzicht in jouw financiële situatie? Vraag dan vrijblijvend jouw financieel dashboard aan.

Kapitaal nodig voor groei en innovatie?

Dan kun je ervoor kiezen om een zakelijk krediet aan te vragen. Dat kan al binnen twee minuten met onze online tool. Binnen 24 uur ontvang je een persoonlijk aanbod, na akkoord kun je flexibel geld opnemen wanneer jij dat wilt.