Ben jij op zoek naar zakelijke financiering voor je bedrijfspand? De aankoop en eventuele verbouwing kan flink in de papieren lopen, daarom wil je meteen de juiste keuzes maken. In dit artikel vertellen je we precies waar je allemaal op moet letten.
Er zijn verschillende redenen om een bedrijfspand te willen aankopen. Misschien groei je wel uit je huidige pand, of wil je in een wat kleiner pand trekken doordat veel mensen thuis werken. Misschien wil je juist een tweede vestiging openen, omdat de zaken zo goed gaan! Wat je reden ook is, een bedrijfspand aankopen is een spannende stap. Waar haal je bijvoorbeeld het geld vandaan?
Zakelijke financiering bedrijfspand: bij welke partij?
Er zijn maar weinig ondernemers die genoeg cash hebben om een bedrijfspand zonder financiering te kopen. Dat is helemaal niet erg, er zijn voldoende mogelijkheden om extern kapitaal aan te trekken. Veel ondernemers kloppen voor zakelijke financiering (bedrijfspand) nog altijd aan bij de bank, terwijl dit niet per se de meest gunstige keuze is.
Als je vastgoed wilt financieren met een zakelijke hypotheek, zit je hier bij een bank maar liefst 10 tot 20 jaar aan vast. Goed om te weten: je bij de meeste banken maximaal 70% van de aankoopprijs. 30% moet je dus zelf ophoesten of op een andere manier financieren.
De mogelijkheden van alternatieve financiering
Er zijn ook andere mogelijkheden, zoals crowdfunding, private investors en zakelijke financierders als Floryn. Bij Floryn kun je voor de zakelijke financiering van je bedrijfspand een zakelijke lening afsluiten voor een bedrag tot 3 miljoen euro. Je krijgt hierbij een flexibele looptijd tot vijf jaar.
Het aanvragen van zo’n lening kan helemaal online, binnen 24 uur weet je precies wat je kunt lenen. Het geld staat dan razendsnel op je rekening. Wil je minder dan 150.000 euro lenen? Dan hoef je alleen je cijfers van de afgelopen zes maanden mee te sturen. Daarboven hebben we ook je kolommenbalans en je debiteuren- en crediteurenlijst nodig.
Zorg voor voldoende inzicht in de kosten
Een valkuil waar veel ondernemers intrappen, is het onderschatten van de kosten. Stel, je sluit voor een kantoor met een aankoopwaarde van een 700.000 euro een zakelijke hypotheek af van 467.000 euro. Je betaalt 5% rente en hebt een looptijd van 15 jaar. Dan zit je al op ruim 3800 euro per maand. Daarbij is nog geen rekening gehouden met gas, water, licht en elektriciteit.
Bij de aankoop van je bedrijfspand moet je rekening houden met extra kosten. Je betaalt namelijk een eenmalig bedrag, bestaand uit:
- Bemiddelingskosten
- Afsluitkosten
- Notariskosten
- Taxatiekosten
In het voorbeeld hierboven kun je rekenen op eenmalige kosten van ongeveer 7500 euro. Ook is het heel waarschijnlijk dat je nog iets zult moeten verbouwen aan je nieuwe pand. Denk hierbij niet alleen aan de praktische zaken, maar ook aan de uitstraling. Welke meubels heb je allemaal nodig. Voeg je eigen branding toe om het gebouw helemaal als thuis te laten voelen. Tenzij je heel gelukkig wordt van de bestickering van de oude bewoners natuurlijk!
Kortom: reken dus van tevoren goed door of je bedrijf goed genoeg loopt om de maandelijkse èn eenmalige kosten op te hoesten.