Verkoop jij al via social shopping? Deze nieuwe manier van online verkoop wordt steeds populairder. Ontdek hoe het precies werkt en wat de voor- en nadelen zijn.
Social shopping is een relatief nieuwe verkoopstrategie waarbij je direct op social media producten verkoopt. Je klanten komen dus helemaal niet op jouw webshop, maar blijven op het social media platform. Is dat lucratief? Reken maar! Volgens onderzoek was social shopping in 2020 nog 89,4 miljard dollar waard, maar zal dat in 2027 maar liefst 604,5 miljard dollar zijn.
Op welke kanalen kan ik social shopping inzetten?
Op dit moment kun je via drie verschillende social media kanalen producten verkopen: Facebook, Instagram en Pinterest. Op andere kanalen, zoals TikTok en YouTube, worden klanten vanuit jouw advertentie doorverwezen naar je webshop. Omdat social shopping een echte trend is, kan het goed zijn dat je deze mogelijkheid binnenkort ook op andere kanalen ziet.
Wat zijn de voor- en nadelen van social shopping?
Het belangrijkste voordeel van social shopping is dat je klanten de app niet hoeven te verlaten. Het feit dat ze niet naar je website gaan, zorgt dat ze een stap minder hoeven te nemen in hun klantreis. Na de aankoop kunnen ze direct verder met scrollen door berichten, foto’s en filmpjes. Een ander voordeel is dat je jouw doelgroep perfect kunt targetten. Denk hierbij niet alleen aan zaken als leeftijd en woonplaats, maar ook interesses. Social shopping is ook interactiever dan een webshop, je klanten kunnen deelnemen aan discussies, reageren op polls en direct hun aankopen delen.
Een nadeel van social shopping is dat je minder goed kunt meten hoe je klant zich binnen jouw winkel gedraagt. Waar je binnen je eigen webshop analyse tools kunt inzetten, ben je bij social shopping overgeleverd aan de analysemogelijkheden van het socialmediaplatform.
In drie stappen aan de slag met social shopping
Om zelf social shopping in te zetten, hoef je geen technisch wonder te zijn. Volg deze stappen om snel producten te verkopen.
Stap 1: Bedrijfsaccount aanmaken
Als je via Facebook op Instagram wilt verkopen, begin je met het aanmaken van een Bedrijfsaccount op Facebook (deze twee vallen onder hetzelfde moederbedrijf: Meta). Zorg er wel voor dat je beheerrechten hebt. Bij Pinterest maak je een zakelijk account aan voor je merk.
Stap 2: Upload je catalogus
Vervolgens is het zaak om het platform te laten weten welke producten je allemaal via deze weg wilt verkopen. Dat doe je door je catalogus te uploaden op Facebook of Pinterest. Dat kan handmatig, maar ook met behulp van spreadsheets of een Catalog Batch API. Die laatste optie is relatief ingewikkeld, het kan handig zijn om hier een expert voor aan te haken.
Let op: als je ook op Instagram wilt verkopen, moet je je Instagram-bedrijfsaccount aan je catalogus koppelen. Ga vervolgens naar de optie ‘Shoppen op Instagram’. Bij Pinterest kun je speciale shopping-pins toevoegen aan je producten.
Stap 3: Promoot je producten
Nu je producten verkocht kunnen worden, is het tijd om ze te promoten. Binnen Facebook, Instagram en Pinterest kun je gerichte campagnes aanmaken. Je kunt hierbij een maximum budget instellen, zodat je grip houdt op wat je uitgeeft. Deze campagnes kun je vervolgens analyseren, waardoor je een beter idee krijgt van wat je klant leuk vindt.
Meer marketingbudget nodig?
Het inzetten van social shopping is niet duur, maar voor het optimaliseren heb je een bevlogen marketeer of socialmedia-expert nodig. Zo haal je het meeste voordeel uit deze nieuwe strategie. Wist je dat je bij Floryn ook terecht kunt voor bedrijfsfinanciering om je personeelsbestand uit te breiden? Je vraagt onze financiering binnen twee minuten online aan. De volgende werkdag weet je precies wat je kunt lenen.