Materiaalprijzen stijgen explosief: wat kun je doen als ondernemer?

mannen-op-de-bouw-10

De prijzen van materialen als staal, kunststof en hout zijn tot ongekende hoogtes gestegen. Dat betekent dat je als ondernemer flink de portemonnee moet trekken voor de inkoop van materialen. Veel bedrijven raken hierdoor in de knel. Wat kun je doen om de situatie draaglijker te maken?

Waar komt de stijging van materiaalprijzen vandaan?

Allereerst is het goed om stil te staan bij de oorzaak van de prijsstijgingen. De hogere prijzen worden enerzijds veroorzaakt door een te lage productie, anderzijds door een gestegen vraag. We bespreken de verschillende oorzaken per materiaalsoort:

Staal
Als gevolg van de corona pandemie is de productie van staal tijdelijk fors gedaald. Tegelijkertijd is de vraag nauwelijks afgenomen. Hierdoor is er krapte ontstaan in de markt en dat zorgt voor hogere prijzen.

Kunststof
Er is minder kunststof op de markt, dat komt onder andere door productieverstoringen bij de petrochemische bedrijven. Door het aantrekken van de economie is de vraag naar kunststof daarentegen alleen maar gestegen.

Hout
Indirect heeft de pandemie ook effect op de prijs van hout. Mensen zijn tijdens de coronacrisis namelijk massaal aan het verbouwen geslagen, waardoor er een tekort  aan hout ontstond. Ook is er minder hout beschikbaar door het oprukken van de Aziatische essenprachtkever in Amerika en Canada.

Gevolgen voor ondernemers

Deze hoge materiaalprijzen hebben grote gevolgen voor ondernemers. Als je overvallen wordt door hogere kosten, kun je in de knoop raken met je cashflow. Een stevige prijsstijging zorgt ervoor dat je minder geld in kas houdt dan je vooraf had voorzien. Hierdoor kan het bijvoorbeeld lastig worden om je leveranciers op tijd te betalen.

Ook wordt de prijs per product ineens hoger dan normaal. Je hebt dan de keuze om deze stijging voor je rekening te nemen, of door te berekenen naar de klant. In het eerste geval wordt je marge kleiner, waardoor je uiteindelijk minder winst maakt. Kies je voor de tweede optie? Dan kan dit leiden tot ontevreden klanten. Uiteraard speelt hierbij ook mee wat je concurrent doet. Wanneer je als enige een prijsstijging doorvoert, loopt de consument sneller weg.

Wat kun je doen?

Kies je ervoor om de toegenomen kosten zelf te dragen? Ga dan in gesprek met je leveranciers over je betaaltermijn. Een halve maand extra zorgt er al voor dat je een stuk beter bij kas zit. Ook kan het slim zijn om een krediet aan te vragen voor wat meer financiële ademruimte. Bij Floryn heb je binnen 24 uur uitsluitsel over hoeveel je kunt lenen.

Wanneer je de prijs doorberekent naar je klant, is het belangrijk om dit duidelijk te communiceren. Geef aan dat je niet zomaar duurder wordt omdat je meer wilt verdienen, maar dat je jouw product vanwege de stijgingen in materiaalprijzen niet meer kunt aanbieden voor de oude prijs. Benadruk dat je de situatie ook heel vervelend vindt, maar dat je niet wilt beknibbelen op kwaliteit of service. Tip: neem de kredietkosten mee in je calculatie naar je klant.

Krediet aanvragen voor meer ademruimte?

Bij Floryn heb je binnen 24 uur uitsluitsel over hoeveel je kunt lenen.