Meer werkkapitaal nodig? CM&P vertelt over alternatieve financiering

man-met-telefoon-banner-02

“We lopen tegen een liquiditeitsprobleem aan door de inperking die we hebben gehad op onze rekening courant bij de bank. Weet jij een oplossing?” Wout van der Heiden, Partner bij Claassen, Moolenbeek & Partners (CM&P), kreeg deze vraag voorgeschoteld.  We vragen Wout hoe hij deze onderneming heeft kunnen helpen. 

Wat voor onderneming is jouw klant? 

“Mijn klant is een jonge, snelgroeiende onderneming in de technische dienstverlening. De werkzaamheden bestaan enerzijds uit het ter beschikking stellen van monteurs en anderzijds uit het automatiseren van technische processen bij klanten. Met name aan de procesautomatiseringskant is er een toenemende behoefte aan werkkapitaal.”

Wat is de oorzaak van het liquiditeitsprobleem?

“De dreiging van het liquiditeitstekort kent twee oorzaken; de onderneming groeit heel erg snel en heeft om de groei te kunnen managen extra personeel aangenomen, daarnaast heeft de bank een tijdelijk uitbreiding van de kredietlijn ingeperkt.”

Wat heeft je klant eerder gedaan om hun liquiditeitsprobleem op te lossen?

“Ik heb voor mijn klant in het voorjaar van 2019 een kredietverhoging aangevraagd bij hun huisbankier. Dit heb ik gedaan op basis van de jaarrekening 2018 en de prognose 2019-2020. Na een lange doorlooptijd werd in de zomer de kredietuitbreiding toegekend, maar tegen de verwachting in was dit slechts een tijdelijk oplossing, met een inperking in 4 maanden. De laatste inperking vond plaats op 1 januari van dit jaar. Deze inperking gaat dus juist tegen de ontwikkeling van de behoefte van het werkkapitaal bij mijn klant in”

Hoe komt het dat de financiering via de bank geen oplossing kon bieden? 

“Mede door de snelle groei neemt het onderhanden werk en de debiteurenposities snel toe. En om het werk aan te kunnen hebben de aandeelhouders geïnvesteerd in nieuw personeel. Dit nieuwe personeel is natuurlijk niet vanaf dag 1 volledig inzetbaar, waardoor het resultaat onder druk kwam te staan. Niet echt bevorderlijk voor een bancaire financiering. 

Daarnaast zijn bijna alle bankiers op dit moment, in opdracht van de AFM bezig met het wéér in kaart brengen van hun klanten in het licht van Know Your Customer! Dit maakt de doorlooptijden bij de banken nog langer dan ze al waren.”

Wat was je vervolg plan?

“De aandeelhouders en ik waren het snel eens dat een procedure via de huisbankier niet voor een duurzame uitbreiding van het krediet zou zorgen. Een uitbreiding van het krediet via alternatieve financiers was een betere en snellere optie.”

Hoe kwam je bij Floryn terecht?

 “Een van de randvoorwaarde die door de aandeelhouders werd gesteld was dat klanten niets mochten merken van veranderingen in de financiering. Daardoor viel factoring af. Daarbij gaf één van de aandeelhouders aan dat een bevriende relatie zaken deed met Floryn en daar zeer tevreden over was. Daarop heb ik actie ondernomen door contact te leggen met Floryn.”

Hoe verliep het proces van financiering aanvragen via Floryn?

“De eerste stap in contact leggen met Floryn was zeer eenvoudig door het invullen van een scan op de website. Maar daar liepen we wel meteen tegen een probleem aan. Floryn financiert op basis van eerste verpanding van debiteuren en deze waren nu juist verpand aan de huisbankier. 

Nu zit er een enorme overwaarde in de debiteuren, dus heb ik contact opgenomen met de helpdesk van Floryn. Al binnen een paar minuten werd er door een commercieel manager van Floryn teruggebeld. Deze was zeer behulpzaam en meedenkend. 

Al sparrend en de mogelijkheden verkennend, kwamen we al snel tot de conclusie dat het beter was om het hele werkkapitaal te financieren bij Floryn. Dan kon de bank worden afgelost en kon deze de verpanding vrijgeven. 

Natuurlijk kon de bank geen bezwaar maken tegen aflossing van het krediet, maar vrijgeven van de zekerheid kon pas nadat de aflossing plaats had gevonden én er de dagen na aflossing geen debetstand ontstond. Gelukkig was Floryn ook bereid hierin mee te denken en nam genoegen met de digitale bevestiging van de bank dat zij bereid waren de verpanding vrij te geven. Overigens gaat alles bij de bank nog met een zogenaamde ‘natte’ handtekening (brieven die heen en weer gaan via de post) wat zorgt voor de nodige vertraging.

Binnen 3,5 dag was alles geregeld en kan de klant door met de ontwikkeling van zijn onderneming. Bij Floryn vonden ze dat lang, maar zowel de klant als ik waren zeer content met deze snelle afwikkeling.”