De feestdagen komen eraan, en voor ondernemers betekent dit meer dan alleen kerstversiering ophangen. Het is hét moment om je voorraad op peil te houden, je team te versterken, en klaar te zijn voor een toename in vraag. Of je nu extra personeel nodig hebt, je marketingbudget wil opschalen, of je producten tijdig in de schappen wil hebben, het is essentieel om nu je voorbereidingen te treffen. Een uitdagende en drukke periode die vraagt om een goede én doordachte voorbereiding. Floryn neemt je mee in de wereld van voorraad tijdens de feestdagen.
Welke feestdagen staan er op de planning?
In het laatste kwartaal vinden we drie grote momenten voor bedrijven. Deze momenten gaan vaak gepaard met grote campagnes en advertenties:
- Vrijdag 29 november 2024 - Black Friday
- Donderdag 5 december 2024 - Sinterklaas
- Woensdag 25 en donderdag 26 december 2024 - Kerstmis
Een duik in de data
1. Data uit het verleden
Wanneer je start met inkopen doen voor de feestdagen (en een prognose hiervan gaat maken), duik dan eens goed in de data. Op basis van verkoopcijfers van eerdere feestdagen kun je al een goede inschatting maken van wat de best verkopende artikelen voor jou zullen gaan zijn. Welke producten verkocht vorig jaar rond de feestdagen goed? Zie je dit jaarlijks terugkomen of was dit een trendgevoelig product? Maak op deze manier een analyse van alle verkoopdata uit voorgaande perioden.
2. Trends in de markt
Welke trends zie je dit jaar in de markt? Ga je hierin mee of wil je het juist net even anders gaan doen? Welke keuze je hier ook in maakt: neem ze goed onder de loep. Praat hierover met andere ondernemers. Hoe pakken zij het aan dit jaar en wat zijn hun ervaringen in de branche?
3. Zoekgedrag van de doelgroep
Iets wat je hier ook aan toe kunt voegen is kijken naar het zoekgedrag van jouw doelgroep. Op welke termen zoekt jouw doelgroep het meest in de zoekmachines in de periode van de feestdagen en hoe kun jij hier met jouw assortiment op inspelen? Een drogist zal bijvoorbeeld meer geuren verkopen tijdens de feestdagen, maar welke dan? Een kledingwinkel zal meer feestjurkjes verkopen, maar zijn dit rode of zwarte?
Wanneer je helder hebt welk assortiment je wilt inkopen en je verkoopprognoses zijn gedaan, is het tijd om een voorraad aan te gaan leggen. Door tijdig een voorraad in te slaan voorkom je dat je tijdens de piekmomenten nog bezig bent met inkopen. Ook is het handig om alvast te onderzoeken of je misschien voorraad financiering nodig hebt.
Goede voorbereiding is het halve werk
Wanneer je je voorraad gaat inkopen is het uiteraard verstandig een forecast te maken van de kosten die hierbij komen kijken. Je hebt namelijk niet alleen inkoopkosten, maar bijvoorbeeld ook kosten om de voorraad op te slaan.
1. Leverancierskrediet
Tijdens het doen van jouw inkopen bij een leverancier krijg je regelmatig te maken met betaaltermijnen. Het kan zijn dat je dit (gedeeltelijk) vooraf moet voldoen en daarna je producten ontvangt, maar het kan ook zijn dat je een optie hebt om gebruik te maken van een leverancierskrediet. Hierbij ontvang je als verkoper eerst de producten en mag je binnen een bepaalde termijn deze levering betalen.
Tip! Heb je de mogelijkheid om een levering vooruit of vlot te betalen? Dan kan het zijn dat de leverancier dit beloond met een korting op de inkoopkosten. Informeer hier altijd even naar. Deze betaling zou je bijvoorbeeld kunnen voldoen met een zakelijke krediet van Floryn.
2. Transportkosten
Bij het inkopen van voorraad komen vaak ook transportkosten kijken. Zeker wanneer je inkoopt vanuit het buitenland en de producten verscheept moeten worden. Houd er in dit geval dan rekening mee dat de transportkosten hoog kunnen zijn en de levertijden langer. Zeker in de piekperiode rond de feestdagen lopen deze levertijden hoog op.
3. Opslag van voorraad
Het opslaan van voorraad kost altijd geld. Check van te voren goed of dit in je huidige opslag past of dat je bijvoorbeeld voor de feestdagen een aanvullende externe opslag moet huren. Hoeveel kun je kwijt en voor welke periode? Wat doe je met voorraad die over is na de feestdagen? Is dit nog verkoopbaar of zal dit na de feestdagen de deur uit moeten tegen een flinke korting?
Het boosten van jouw verkopen
Wanneer je voorraad binnen is en het verkoopseizoen voor jou kan beginnen. Zorg dan dat je jouw producten goed in de markt zet. Dit kan onder andere door gebruik te maken van social media. Denk bijvoorbeeld aan Instagram. Op dit medium kun je een winkel aanmaken op je bedrijfspagina. Zo kunnen jouw (potentiële) klanten gemakkelijk en snel hun aankoop doen via sociale media. Handig! Maar vergeet ook display advertenties, magazines of SEA campagnes niet. Dit is jouw moment om te schitteren, spread the word!
De klant is koning
Tijdens de feestdagen periode krijgen bedrijven veel meer te maken met klantvragen. Kijk van te voren eens of je eventuele klantvragen vooraf kunt voorkomen door uitgebreide productbeschrijvingen, een heldere FAQ en goede productfoto’s toe te voegen. Richt je website op deze manier in, dat men geen informatie meer kan missen en de bestel, betaal en verzend processen zo soepel mogelijk verlopen. Hanteer je door de drukte een langere levertijd of is de minimale afname van het product gewijzigd? Vergeet dit dan niet aan te passen in de communicatie.
Genoeg punten om rekening mee te houden of extra werk in te steken tijdens de voorbereiding van het feestseizoen. Veel succes!
Goed voorbereid de feestdagen in?
Extra kapitaal nodig om voorraad aan te leggen, marketing te bedrijven of een externe opslag te huren? Kijk dan eens naar het zakelijk krediet van Floryn.