5 redenen waarom fouten maken goed is voor je organisatie

fouten-maken-goed-organisatie

Eén van de ondernemerslessen die Marijn van Aerle deelde, is dat je mensen verantwoordelijkheid moet geven en ze fouten moet laten maken. "Facebook noemt het ‘move fast and break things'. Google zegt ‘reward failure’ en de topman van Tata reikt ieder jaar een prijs uit voor het beste gefaalde idee onder het mom ‘failure is a gold mine’.”

Waarom zijn deze bedrijven er zo op gebrand om een cultuur te creëren waar mensen fouten durven te maken? Onderzoek wijst uit dat een 'open foutencultuur', zoals het genoemd wordt, bijdraagt aan een gezonde organisatiecultuur. Maar dat niet alleen. Het is ook daadwerkelijk goed voor de prestatie van je organisatie. Waarom? 

1. Er wordt meer geleerd 

'Van fouten kun je leren', het is niet voor niets een welbekend gezegde. Onderzoek toont aan dat bedrijven effectiever leren van de fouten die ze maken, dan van hun successen. Daarnaast verliest de kennis die je wint door het maken van fouten, minder snel zijn waarde dan de kennis die je opdoet bij een succes. Door het openlijk delen van fouten, leert niet alleen de persoon die de fout gemaakt heeft ervan, maar heel het team. Zo ontstaat er een gezamenlijk inzicht. 

2. Je onderneming presteert beter

Je team presteert beter als zij fouten durven te maken. In een experiment werden participanten in 2 groepen gedeeld om nieuwe complexe taken te leren. De eerste groep kreeg de boodschap mee dat ze fouten moesten voorkomen en kregen duidelijke instructies mee over het uitvoeren van de taak. Bij de tweede groep werd het maken van fouten juist positief bestempeld. 'Fouten zijn een natuurlijk onderdeel van leren' en 'super, je hebt een fout gemaakt!'. Het experiment werd meerdere malen uitgevoerd en telkens weer bleek dat de tweede groep beter presteerde en de nieuwe taken eerder aanleerde dan de tweede groep. Organisaties die de tweede wijze toepassen, zijn ook nog eens winstgevender en hebben een grotere kans om voort te bestaan. 

3. Het draagt bij aan het ethisch gedrag

Bij een cultuur waar je fouten mag maken, durven medewerkers eerder hun fouten toe te geven en verantwoordelijk te handelen. Als dit niet het geval is, zullen eerder hun fout verdoezelen, er geen verantwoordelijkheid voor nemen en er niets van leren. 

4. Meer motivatie om processen te verbeteren 

Medewerkers hebben meer motivatie om processen en producten te verbeteren, wanneer zij zich veilig voelen om te praten over hun fouten en hun mening durven te geven. Daarnaast vragen ze sneller om feedback bij klanten, waardoor de dienstverlening op een hoger niveau kan worden gebracht.

5. Creatiever en meer innovatiegerichtheid

Professor Michael Frese onderzocht de effecten van fouten maken. Hij geeft aan dat een taboe op fouten maken ervoor zorgt dat mensen minder creatief en innovatiegericht zijn. Ze mijden risico's en wandelen het liefst de veilige paden, om zo weinig mogelijk fouten te maken. Dit zorgt ervoor dat er minder innovatieve ideeën geopperd worden. Openlijk falen is juist een voorwaarde om te leren, beter te worden en te innoveren. 

Frese raadt aan om mensen te stimuleren om meer dingen te proberen en aan te rommelen. Of je nu een grote organisatie hebt, als zelfstandige werkt of een MKB-bedrijf runt: nodig je mensen uit om meer fouten te maken. 

Hoe zit het met jouw organisatie? 

En hoe zit het in jouw organisatie? Vier je daar fouten of ligt er een enorme bult onder het tapijt met alle fouten? Vallen je medewerkers neer van de stress als ze een fout maken? Of vertellen ze het openlijk en leren ervan?

In de volgende blog leer je om een cultuur te creëren waar mensen fouten durven maken.