Winst van kleinere MKB bedrijven blijft achter, zo groei je door met je bedrijf

mkber-doorgroeien

In het kort:

  • Microbedrijven kampen met stijgende loonkosten en beperkte winstmarges, wat innovatie belemmert.

  • Investeren in digitalisering en automatisering vergroot productiviteit, ondanks financiële druk en economische onzekerheden.

  • Floryn biedt flexibele financiering voor groei en innovatie, zelfs wanneer traditionele banken terughoudend zijn.

Doe direct een aanvraag

In het Nederlandse MKB staan kleine bedrijven voor grote uitdagingen. Terwijl grote MKB-bedrijven groeien, blijft de winst van de kleinere spelers achter. Recent onderzoek door SRA laat zien dat vooral microbedrijven het zwaar hebben, wat van negatieve invloed is op de innovatiekracht van de Nederlandse economie. De loonkosten stijgen, en de mogelijkheden om deze door te berekenen aan klanten zijn beperkt. Dit heeft directe gevolgen voor hun vermogen om te investeren en te innoveren.

In financiële krapte is investeren essentieel

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar juist in deze tijden van financiële krapte is investeren essentieel. Investeren in digitalisering en automatisering kan de productiviteit van kleine bedrijven aanzienlijk vergroten. Toch gebeurt dit te weinig. Veel kleine ondernemers blijven terughoudend in het maken van groeiplannen door de onzekere economische vooruitzichten en financiële druk.

Jacco Vonhof van MKB Nederland: “De grootste groep bedrijven zijn de microbedrijven, waar groei heel kansrijk is maar veel te weinig plaatsvindt. Toenemende regeldruk en hogere kosten zetten marges onder druk. Deze bedrijven moeten investeren in digitalisering en automatisering om hun arbeidsproductiviteit te vergroten, maar kunnen dat niet.”

Zonder investeringen stagneert de innovatie

De magere winstgroei van de afgelopen jaren duidt op een groter probleem: zonder investeringen stagneert de innovatie. Dit heeft niet alleen impact op de betreffende bedrijven, maar voor de hele Nederlandse economie.

Afgelopen jaar was een uitdaging voor het MKB, dat nog steeds herstelt van de coronacrisis en daarnaast te maken kreeg met een forse stijging van de bedrijfskosten na het begin van de oorlog in Oekraïne. Het herstel waar ondernemers op hoopten bleef uit, waarbij zowel de omzet als de winst van mkb-bedrijven achterbleven bij ondernemers.

 

Een passende oplossing bij Floryn

Waar traditionele banken wellicht terughoudend zijn in het uitgeven van financieringen, biedt Floryn een uitkomst. Wij begrijpen dat elke ondernemer uniek is en specifieke behoeften heeft. Daarom kijken wij verder dan enkel de cijfers van jouw bedrijf. We bieden financieringsoplossingen die echt passen bij jouw behoeften en groeiplannen. Of het nu gaat om investeringen in digitalisering, automatisering of uitbreiding van productiecapaciteiten, wij denken graag met je mee.

Een financiering die echt bij je past?

Met een financiering van nu kun je je ambities waarmaken en je bedrijf laten groeien. Vraag hier direct je financiering aan of ontdek via onze Quickscan binnen 2 minuten de mogelijkheden voor jouw bedrijf.