Wat is verstandig? Zakelijk beleggen of privé beleggen?

zakelijk-beleggen

In het kort:

  • Investeren in je BV of privé hangt af van rendement, vermogen, en belastingvoordelen.

  • Krijg een vast rendement tot 6,5%, met gespreide portefeuille en gedekte zekerheden.

  • Help lokale ondernemers groeien terwijl jouw vermogen groeit via Floryn’s slimme investeringsproduct.

Meer over beleggen via Floryn

Als je het als ondernemer goed doet en geld overhoudt, dan kun je met de overtollige liquide middelen gaan investeren. Steeds vaker stellen ondernemers zichzelf de vraag: kies ik voor privé beleggen of is beleggen zakelijk een beter idee? Welke optie voor jou slim is, hangt af van meerdere factoren. In deze blog duiken we in de definitie en voordelen van zakelijk investeren, en laten we zien hoe Floryn jou kan helpen bij het slim inzetten van je kapitaal.


Zakelijk beleggen houdt in dat een onderneming zijn kapitaal investeert, met het doel om rendement te genereren. Dit kan variëren van aandelen en obligaties, tot aan vastgoed of investeringen in andere bedrijven. Een ondernemer kan ervoor kiezen om te beleggen op zakelijk gebied in de BV of door het vermogen bijvoorbeeld uit te keren als dividend om vervolgens te beleggen in privé. Je betaalt natuurlijk altijd belasting, maar ondernemers kunnen veel belastinggeld besparen door een goede keuze te maken. Welke keuze het beste is hangt sterk af van een aantal factoren: 

  • De hoogte van het geïnvesteerde vermogen 
  • Het rendement dat je behaalt 
  • Het percentage vennootschapsbelasting dat je betaalt 
  • De hoogte van het vermogen in box 3 en bijbehorende schulden
  • Of je een fiscaal partner hebt of niet


In de BV wordt het werkelijk behaalde rendement op het vermogen belast. Het rendement wordt meegeteld in het resultaat van de BV en hierover moet dan ook vpb (vennootschapsbelasting) worden betaald. In 2024 is de vpb tot €200.000 19% en over de winst daarboven 25,8%. Als je dit bedrag vervolgens laat uitkeren, betaal je hier nog inkomstenbelasting over in box 2, namelijk “belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang”. Vanaf dit jaar zijn er twee belastingschijven in box 2. Tot €67.000 betaal je 24,5% en 33% over het inkomen daarboven. 

Bij zakelijk beleggen in privé betaal je belasting in box 3 over je vermogen. Het vermogen is de waarde van alle bezittingen verminderd met de schulden. Over een deel daarvan, je heffingsvrije vermogen, betaal je geen belasting. Deze grens ligt op € 57.000 (€114.000 met fiscaal partner) De belastingdienst gaat uit van een vast rendement op je vermogen, ook wel forfaitair rendement genoemd. Het belastingtarief voor beleggingen en andere bezittingen is in 2024 vastgesteld op 6,04%. Over het fictief rendement betaal je vervolgens nog 36% belasting. 

Welke optie voor jou slim is, hangt sterk af van je persoonlijke situatie. Verwacht je een laag of hoog rendement? Beleg je een groot of een klein vermogen? Voor het beste advies raden we je daarom toch echt aan om advies te vragen bij een specialist. Deze kunnen je helpen om de slimste keuze te maken. Zo kun je veilig zakelijk investeren.

Disclaimer: Floryn geeft geen financieel advies. Wil je advies inwinnen over dit onderwerp? Neem dan contact op met je persoonlijke financieel adviseur.

Waarom kies je voor Floryn?

Wij zijn geen bank, maar ondernemers. Wij begrijpen dat je als ondernemer specifieke behoeftes hebt als het gaat om het slim beleggen van je vermogen. Ons investeringsproduct sluit aan bij jouw wensen en maakt het mogelijk om te beleggen op zakelijk gebied binnen een BV of  privé in box 3. Via Floryn kan je veilig beleggen in MKB leningen: 

  • Aantrekkelijk rendement: de looptijd ligt tussen 6 maanden en 5 jaar. We keren maandelijks de vaste rente van 5,5% tot 6,5% uit, afhankelijk van de looptijd. Deze wijzigt niet gedurende de looptijd, dus je weet vooraf wat het rendement is wat je kunt verwachten.
  • Gespreide portefeuille: jouw inleg wordt automatisch verspreid over meer dan duizend klanten.
  • Gedekt door zekerheden: jouw investering is gedekt door zekerheden. Zo krijg je een pandrecht op alle zekerheden die we hebben gevestigd op de activa van onze klanten en draagt Floryn het primaire kredietrisico.
  • Steun lokale ondernemers: MKB’ers hebben meer dan ooit behoefte aan kapitaal om te kunnen doorgroeien en ambities waar te maken. Jouw investering helpt deze bedrijven om hun groeikansen te benutten en belangrijke stappen te zetten in hun ontwikkeling. En dat terwijl jouw vermogen ook groeit

Beleggen via Floryn? Slimme keuze!

Ben je klaar om de voordelen van zakelijk of privé beleggen te ervaren via Floryn? Bekijk onze pagina voor meer informatie over ons investeringsproduct. Heb je vragen of wil je eens sparren? Neem dan contact met ons op. We staan klaar om je te helpen bij het realiseren van je investeringsdoelen.