Zo vind je de juiste balans tussen inkoop en verkoop

balans-inkoop-verkoop-voorraad

Verkoop jij producten? Dan weet je hoe lastig het is om precies de juiste hoeveelheid in te kopen. Je wilt zorgen dat je altijd genoeg op voorraad hebt, zonder dat je teveel inkoopt. Hoe doe je dat precies?

Je kunt als winkelier of webshopeigenaar op verschillende plekken inkopen. Direct bij de producent, bij een groothandel of bij een groter merk. Sommige partijen bieden je korting als je groot inkoopt. Dat kan voordelig uitpakken, maar het kan je ook opzadelen met een overschot aan voorraad. Het is dus belangrijk om de balans goed in de gaten te houden.

Hoeveel moet ik inkopen?

Of je nu een fysieke winkel hebt, of vanuit huis verkoopt, je zult toch altijd eerst moeten inkopen voordat je kunt verkopen. Toch is er wel een verschil in hoeveel je kwijt kunt. Zo heb je bij een fysieke winkel vaak een magazijn achterin de winkel waar je de voorraad kunt opslaan. Bij een webshop wordt dat lastiger, je kunt niet je hele huis volproppen met dozen. Houd dus in eerste instantie in de gaten of je de voorraad wel kwijt kunt.

Tip: je kunt ook kiezen voor dropshipping.

Verkoop je producten die geconsumeerd moeten worden (eten en drinken)? Dan is het ook belangrijk om rekening te houden met de houdbaarheidsdatum. Producten waarbij de TGT-datum (te gebruiken tot) is verstreken, mogen niet verkocht worden.

Maak een analyse van je verkooppatronen

Om zeker te weten dat je de juiste hoeveelheid inkoopt, is het handig om een analyse te maken van je verkooppatronen. Houd hiervoor een aantal maanden bij wat je precies verkoopt, in welke hoeveelheden en op welk moment. Zo kun je een betere inschatting maken van wat er precies nodig is. Houd wel altijd een marge aan, zodat je niet met lege schappen staat op onverwachte piekmomenten.

Let op je werkkapitaal

Voordat je omzet kunt draaien, zul je altijd eerst geld moeten uitgeven aan inkoop. Dat kan een uitdaging vormen, zeker als je flink aan de weg aan het timmeren bent met je bedrijf. Hoe meer je uitgeeft aan voorraad, des te meer van je kapitaal ‘vast’ komt te zitten in goederen. Dit valt onder werkkapitaal en kunt je dus niet meer gebruiken voor investeringen. 

Met een beetje pech heb je dan namelijk niet genoeg geld meer in kas om te investeren. Te veel werkkapitaal houdt zo de groei van je bedrijf tegen. Een slimme manier om toch geld vrij te maken voor groei, is door middel van een zakelijk krediet. Bij Floryn blijf je flexibel, je kunt op elk moment opnemen wat je nodig hebt, èn aflossen wanneer je wilt. Ontdek binnen drie minuten hoeveel je kunt lenen

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Ontdek welke soorten bedrijfsfinanciering Floryn heeft voor ondernemers met groeiambitie.