5 wake up calls die duidelijk maken dat je een cashflow probleem hebt

cashflow-probleem-financiering

In het kort:

  • Grote groei van je bedrijf kan leiden tot cashflowproblemen, dus zorg dat je geld hebt voor duurzame groei.

  • Als je kortingen mist door late betalingen, is je cashflow waarschijnlijk niet optimaal.

  • Geld van de ene rekening naar de andere schuiven? Tijd om je cashflow serieus te nemen.

Doe direct een aanvraag

Wanneer de zaken goed gaan en je op papier winst maaktis het lastig om je voor te stellen dat je in financiële problemen kunt raken. Toch is dat risico groot als je cashflow begint te haperen, en dat kan soms onverwacht het geval zijn. Van een negatieve winst ga je niet failliet, maar van een negatieve cashflow wel.

Ondernemers lopen jaarlijks miljarden euro’s mis doordat facturen niet of te laat betaald worden. Uit onderzoek van MKB Nederland, TNT Post en EIM blijkt dat een ondernemer gemiddeld 40 dagen op de uitbetaling van zijn factuur moet wachten, terwijl de eigen rekeningen ook gewoon betaald moeten worden. Zodra er minder geld binnenkomt dan er uitgegeven moet worden, spreken we van een negatieve cashflow.

Hoewel een negatieve cashflow niet direct reden tot paniek is, is het wel een groot waarschuwingssignaal voor de financiële gezondheid van je onderneming en een teken dat er wat moet gebeuren. Hieronder lees je welke wake up calls je waarschuwen voor een (mogelijk) negatieve cashflow.

1. Extreem snelle groei van je bedrijf

Hoewel het heel aantrekkelijk kan zijn om je bedrijf rap te laten groeien, is het belangrijk om dat in het juiste tempo te doen. Een te snelle groei kan ervoor zorgen dat veel geld vast gaat zitten in investeringen en operationele kosten, waardoor je bedrijf op de korte termijn inflexibel wordt. Een plotselinge stijging van de verkoop van producten kan desastreus uitpakken als de verkoop sneller groeit dan de mogelijkheid om die groei te financieren. Je cashflow en solvabiliteit kunnen dan in het geding komen. Zorg dat de groei van je bedrijf duurzaam is en dat je het geld hebt om die groei te bekostigen. Heb je dat geld niet, zorg dan voor een plan om de groei te financieren. 

2. Je begint de kortingen voor snelle betaling te missen

Veel B2B-bedrijven kennen kortingspercentages als facturen snel worden betaald. Zorg dat je altijd van die kortingen gebruik kunt maken, want als je dat niet doet, gooi je feitelijk geld weg. Op het moment dat je merkt dat je facturen niet meer snel genoeg kunt betalen om van de kortingen te profiteren, is waarschijnlijk je cashflow niet optimaal. Dit is het moment om kritisch te kijken naar je uitgaven en inkomsten en daarop actie te ondernemen. 

3. Je dicht het ene gat met het andere

Een niet te missen signaal dat je cashflowproblemen hebt, is wanneer je het ene gat met het andere aan het dichten bent. Als je de BTW-aangifte moet betalen met het geld dat eigenlijk voor de uitbetaling van de salarissen bedoeld is, en je de salarissen vervolgens uitbetaalt met geld dat je eigenlijk aan een leverancier had moeten overmaken, weet je dat er meer geld je onderneming uit gaat dan er binnen komt. Als je op dit punt bent aanbeland, is het cruciaal om op korte termijn te zorgen dat klanten jouw facturen sneller gaan betalen of te besparen op je eigen kosten.

4. De betalingstermijn van jouw klanten stijgt

Een ander signaal dat er cashflowproblemen dreigen, is het moment dat je merkt dat de betalingstermijnen van je klanten stijgen. Op het moment dat je gewend bent dat klanten binnen 30 dagen betalen, maar dat stijgt ineens naar 60 dagen of meer, kan dat veel druk op je solvabiliteit leggen. Zodra je dit merkt, is het belangrijk om uit te zoeken waarom de betalingstermijnen stijgen. Waarom heeft jouw factuur geen prioriteit bij de klant? Moet je het innen van de facturen verbeteren? Directe betaling eisen bij af- of oplevering?

5. Je bent steeds meer afhankelijk van een klein groepje grote klanten

Veel omzet uit één grote klant, of een paar grote klanten, kan bijzonder prettig zijn, maar als je enthousiasme om aan die klant te verkopen zo groot is dat je bijvoorbeeld langere betalingstermijnen accepteert, vergroot je ook het risico op cashflowproblemen in je eigen organisatie. Bedenk je goed wat er gebeurt als die klant ineens failliet gaat en zijn rekeningen niet meer kan betalen. Of als de betalingstermijnen steeds maar stijgen? Breng goed in beeld wat dit voor gevolgen heeft voor jouw cashflow.

De cashflow is de belangrijkste graadmeter die een ondernemer heeft om te zien hoe zijn organisatie er financieel voor staat. Cashflow is de zuurstof in het bedrijf. Als er niet genoeg is, wordt het erg benauwd. Maak daarom een goed en reëel overzicht van de te verwachten inkomsten en uitgaven, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Je kunt hiervoor vrijblijvend ons financieel dashboard aanvragen waarmee je een handig overzicht krijgt.

Ben je bang voor cashflowproblemen of heb je die al? Doe de QuickScan om in enkele minuten te ontdekken hoe Floryn jou kan helpen. Of vraag in enkele minuten een bedrijfsfinanciering aan.

Ontdek jouw financieringsmogelijkheden

Met een financiering van nu kun je je ambities waarmaken en je bedrijf laten groeien. Vraag hier direct je financiering aan of ontdek via onze Quickscan binnen 2 minuten de mogelijkheden voor jouw bedrijf.